Pre vás

Nepýtaj sa, čo svet potrebuje, spýtaj sa sám seba, vďaka čomu ožívaš.

A potom choď a rob to.

Pretože, čo tento svet potrebuje,

sú ľudia, ktorí ožili.

Harold Whitman

https://www.youtube.com/watch?v=XD22185zSlA

Verte, že ja vás oživím:)


jankag888@gmail.com

Autorské právo
Články môžete publikovať len s mojim súhlasom
a s aktívnou adresou na môj blog.

Aby si bol krásny, zastav sa: minútu pred zrkadlom, päť minút pred svojou dušou a pätnásť minút pred svojím Bohom. Horatius


nedeľa 31. augusta 2014

Vojna a mier

Milí priatelia,

ako ste využili predĺžený víkend? Verím, že užitočne pre vašu dušu i vaše telo.
V Banskej Bystrici boli oslavy Slovenského národného povstania. Je dobré si pripomínať a uctiť našich hrdinov v odboji. Veď aj môj otecko patril medzi nich.

Chodil na gymnázium v Kremnici, bol veľký športovec, atlét, hokejista, hrával 
v ochotníckom divadle, pochádzal z gazdovskej katolíckej rodiny, nič mu nechýbalo, ani láska, moja mamička, evanjelička. Bol to on, ktorý nahovoril vtedy veľmi hanblivého spolužiaka Lacka Chudíka, aby s nimi hrával divadlo. Dnes je pán Chudík náš vážený
a uznávaný národný umelec.
Týmto krátkym opisom som chcela povedať, že aj vtedy, primerane dobe, ľudia žili 
v pokoji, boli pracovití, vedeli sa zabaviť.

No prišla vojna. Môj otecko po skončení gymnázia musel narukovať. No, musel ako musel. Jeho brat sa ukryl, aby nemusel. Nesúdim, veď je to ťažké rozhodnutie. Ale môj otecko bol vždy pre mňa hrdina. Nikdy sa ničoho nebál, bol spravodlivý, múdry, súcitný, celý život pomáhal chudobnejším, slabším.
Narukoval. Mladučký chlapec. Bol účastníkom mnohých operácií. Nemci ho zajali 
v horách pri Čremošnom a odvliekli do Nemecka do vojenského zajateckého tábora. Prevažná časť zajatcov sa už odtiaľ nevrátila. Môjmu ockovi sa podarilo odtiaľ ujsť 
a pešo prišiel domov. Cestou sa skrýval, inokedy ho dobrí ľudia nakŕmili. Jeho otec kadiaľ chodil, tadiaľ plakal, že už syna neuvidí. Až sa zjavil pod pajtou chudý, zavšivavený, ale šťastný, že prišiel domov. Po takýchto ťažkých zážitkoch dokázal ešte vyštudovať vysokú školu. 

Čo ako je ťažko, nikdy sa nevzdávajte!


Ostali mi po ňom vyznamenania. Nikdy si ich nepripínal, keď išiel na oslavy Slovenského národného povstania.
V tieto dni sa patrí si pripomenúť, že za slobodu, ktorú máme, bojovali naši rodičia. No na oslavy do mesta som nešla. Nechcela som vidieť najnovšie vojenské technické vymoženosti.

Ľudia Boží, tadiaľto cesta nevedie...

POKOJ VÁM.


Pridajte sa k planetárnej meditácii - každú nedeľu o 17,00 hod.


Inšpirácia pre každý nový deň
(Môžete si zapnúť titulky)


O to viac som si vážila stretnutie rodiny v záhrade. V pokoji, v mieri, v láske. Vo výmene nádherných ľudských energií. 
Pri gulášiku, pri hrách s vnúčikom, no ako inak ako na vojakov, naháňali sme sa po celej záhrade.
Pri trhaní a jedení živého ovocia, priamo z kríka, zo stromu. Nasýtila sa prány a aury stromov. Tešila sa z mačiatka. Z ďatelinky, ako malé dievčatko som rada hľadala štvorlístok pre šťastie. Duša mi rástla pri pohľade na naše krásne mesto pod Uprínom a majestátne Nízke Tatry.

Tak toto je mier...














Nech nám je inšpiráciou aj táto babička:

Liečivé černice 

Čierna šamanka

S černicami sa starne pomalšie. Liečia hnačky aj rakovinu.
Černica nie je na stole tak často ako jablko alebo v zime pomaranč. Tento fakt však nič nemení na tom, že od týchto druhov ovocia, je možno zdravšia...
V čom tkvie jej tajomstvo?
Predovšetkým v karoténoch, ktoré chránia pred voľnými radikálmi a o tom, že spolu s černicami dostávame do tela zdravie, rozhoduje aj vitamín C, ktorý v sebe obsahujú. Kto si pravidelne dopraje černice, tomu potrvá dlhšie, kým zostarne, okrem toho preventívne pôsobia proti cievnym chorobám a sú „obkladom“ na hemoroidy. Nervozita, stres? Namiesto tabletky užite zopár černíc a celkom sa vytratia. A to nie je zďaleka všetko. Z lesného ovocia, kam patria maliny, čučoriedky, ríbezle či jahody, dodávajú telu najviac rastlinných látok.
Bobule černíc obsahujú nesmierne množstvá polyfenolov, ktoré majú protirakovinový účinok – blokujú tvorbu krvných ciev a urýchľujú programovanú smrť rakovinovej bunky.
Zo všetkých druhov rakovín sú najúčinnejšie v boji proti rakovine prsníkov či rakovine krčka maternice.
Černice obsahujú aj veľa vlákniny. Tá reguluje cukor v krvi a pomôže pri chudnutí – znižujú hmotnosť aj cholesterol. V neposlednom rade čistia krv a premieňajú hnačku na tvrdšiu stolicu.
Šťava z černíc, ale takisto aj z ich listov, je dobrá ako sirup proti kašľu a zachrípnutiu. Stačí ju ohriať a kloktať si ňou hrdlo, prípadne si z nej pomaly upíjať. Pomôže rovnako aj preťaženým hlasivkám. Spomenuli sme chlpaté lístky. Sú rovnako zdravé, vďaka ich obsahu éterických olejov a triesloviny. Ak si z nich uvaríte čaj, máte hotový liek na zapálenú sliznicu ústnej dutiny a hrtana.

Čerstvé černice sú skvelým zdrojom vitamínov C, B, a K, ktorý sa stará o správnu zrážanlivosť krvi. Vitamín E spolu s flavonoidmi sú významnými antioxidantami. Viažu voľné radikály a pomáhajú predchádzať nádorovým, srdcovým a pečeňovým ochoreniam a spomaľujú starnutie buniek. Pôsobia detoxikačne, pomáhajú liečiť zápal pľúc a znižujú následky ožarovania a chemoterapie. Černice obsahujú tiež draslík, železo, vlákninu a kyselinu listovú, ktorá podporuje delenie buniek. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prispieva k zdravým zubom. Dokonca i jadierka sú pre telo užitočné. Obsahujú éterické oleje a salicyláty, ktoré pomáhajú pri liečbe reumy, zápalov a nachladenia. Avšak pozor, táto látka môže u ľudí s alergiou na acylpyrín vyvolať nežiadúcu reakciu.
I keď čerstvé ovocie obsahuje veľa cukru, má len 200 kJ. V obchode zaplatíte približne 1,5 € za 250 g ovocia, čo je však stále lacnejšie a zdravšie, ako kupovať chemické vitamíny a minerály v lekárni.

Na liečenie i na chuť
Čerstvé ovocie alebo čerstvú lisovanú šťavu môžeme použiť ako podpornú liečbu nachladenia, pri vysokých teplotách a dokonca i pri zväčšenej štítnej žľaze. V ľudovom liečiteľstve sa obzvlášť cenili listy, ktoré je vhodné zbierať pred rozkvitnutím kríkov. Sušené listy dodnes využíva farmakológia ako zložku čajov na podporu liečby močových a žlčových ciest, cukrovky i proti hnačke. Z černíc sa vyrábajú aj výborné džúsy, mušty, sirupy, džemy a výborné černicové víno. Extrakt z listov černíc sa pridáva do kofolových nápojov.

Černicový čaj
Pripraviť černicový čaj je veľmi jednoduché. Potrebujeme 1 veľkú šálku horúcej vody, do ktorej nasypeme 1 lyžicu narezaných sušených listov. Necháme 10 minút lúhovať a scedíme. Čaj ako prevenciu pred chorobami stačí piť 1-2x denne, pri problémoch ho môžeme užívať až 3x denne. Na vylepšenie chuti ho osladíme medom alebo bylinným sirupom. Listy sa tiež pridávajú do kúpeľových zmesí na liečbu kožných chorôb.

Čo obsahujú černice?
Vodu, bielkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, zinok, selén, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, kyselinu pantoténovú, kyselinu listovú, betakarotén, luteín, vitamíny A, B, C, E a K.

Účinky  zdravie – černice
·        Silná podpora imunitného systému
·        Ochrana buniek (organizmu) pred pôsobením voľných radikálov
·        Silné antiseptické účinky (protizápalové)
·        Prevencia alebo liečba zápalov močových ciest, žalúdka, chrípky
·        Prevencia rakoviny
·        Silné detoxikačné účinky
·        Podporuje trávenie
·        Urýchľuje metabolizmus
·        Zlepšuje problémy s vyprázdňovaním (proti hnačke)
·        Upokojuje nervový systém
·        Znižuje prejavy a pôsobenie stresu
·        Znižujú vysoký cholesterol
·        Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
·        Prečisťuje a podporuje tvorbu krvi
·        Prevencia a liečenie anémie
·        Prevencia proti Osteoporóze
·        Podporuje tvorbu a pevnosť kostného tkaniva
·        Lieči kožné ochorenia a poranenia

Nutričná hodnota – černice (100g)

KJ – 176,4  Kcal – 42  Bielkoviny – 1,4 g  Sacharidy– 7,2 g
Vláknina – 4,7 g  Tuk – 0,35 g Voda – 86 g
Černice obsahuje minerály – 100 g
Železo
0,55 mg
Zinok
0,7 mg
Vápnik
31,4 mg
Selén
0,6 ug
Horčík
21 mg
Omega 3 kyseliny
100 mg
Fosfor
24,9 mg
Omega 6 kyseliny
198 mg
Draslík
180 mg
Sodík
0,9 mg
Černice obsahuje vitamíny – 100 g
Vitamín A
202 IU
Vitamín K
21 ug
Vitamín B3
0,55 mg
Kyselina pantoténová
0,45 mg
Vitamín C
23,5 mg
Kyselina listová
25 ug
Vitamín E
1,4 mg
Betakarotén
145 ug
Luteín
130 ug


Účinky chudnutie – černice
Černice sú vhodným ovocím pri chudnutí. Urýchľujú trávenie, metabolizmus a pomáhajú telu zbaviť sa nie len škodlivých látok ale aj prebytočného tuku z tela. Nezabúdajte, že černice môžete konzumovať len ako doplnok stravy (desiata, olovrant) alebo ako prídavok do jogurtov, kaší, tvarohu, mlieka, koktailu, ovocných šalátov a podobne. Nekonzumujte černice ako hlavné jedlo alebo len ako jediné jedlo, takéto stravovanie nie je vhodné, pretože je to jednostranná strava. Telo počas chudnutia potrebuje aj bielkoviny, tuk a ostatné látky pre správnu a zdravú redukciu
Recept – čaj z černíc
Potrebujete: 1 ČL sušených černicových listov, 2,5 deci vriacej vody
Sušené listy z černíc zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 10 – 12 minút. Po tomto čase čaj sceďte a môžete teplý vypiť. Černicový čaj pite 2 – 3 krát za deň. Tento čaj pite ak máte hnačku alebo máte „ťažké“  - zhoršené trávenie







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára