Pre vás

Nepýtaj sa, čo svet potrebuje, spýtaj sa sám seba, vďaka čomu ožívaš.

A potom choď a rob to.

Pretože, čo tento svet potrebuje,

sú ľudia, ktorí ožili.

Harold Whitman

https://www.youtube.com/watch?v=XD22185zSlA

Verte, že ja vás oživím:)


jankag888@gmail.com

Autorské právo
Články môžete publikovať len s mojim súhlasom
a s aktívnou adresou na môj blog.

Aby si bol krásny, zastav sa: minútu pred zrkadlom, päť minút pred svojou dušou a pätnásť minút pred svojím Bohom. Horatius


nedeľa 5. augusta 2012

Psychohygiena


Aby sa vám lepšie darilo, 
poďte si so mnou trochu prečistiť dušu. 
Trošku etikoterapie nám nezaškodí.


Sebaľútosť je hriech!
Každý z nás má rád, keď nás niekto pohladí, keď si nás niekto vypočuje, keď nám niekto rozumie, keď nás poľutuje. No nie je správne, keď upadneme do sebaľútosti. Niekto sa v nej umára a privodí si zákonite chorobu. Iní ju zneužívajú, aby niečo od okolia dosiahli. Tak či tak, nie je to správne. Trpíte vy i vaše okolie. Tak sa pozbierajte! Prišli ste na svet s nejakým poslaním, s príkazom niečo tvoriť a odovzdávať druhým. Robte, čo vás baví, to je váš talent  a pomáhajte svojim talentom, svojim darom druhým ľuďom. A ľudia za vaše dobré skutky vám radi aj zaplatia, ak sú pre nich užitočné. Ako nám bolo povedané? Modli sa a pracuj! Neopovážte sa ľutovať! Do vienka ste dostali všetko, čo k životu potrebujete. Otázka šťastia je ukrytá vo vás. Je to vaše rozhodnutie, či život prežijete v šťastí, alebo v nešťastí. Tak načo ho premárniť! Šťastie nie je veľkosť majetku. Mnohí bohatí ľudia majú všetko, len nie šťastie. Tým nechcem povedať, že majetok je hriech. V žiadnom prípade. Naopak, budujte si svoje prostredie, nech je krásne. Nech sa v ňom cítite ako v raji. Ja keď sa pozriem na náš domov, tak sa usmievam. Mám v ňom také zariadenie a dekorácie, ktoré mi pri pohľade na ne vyvolávajú úsmev, radosť. Obklopte sa ľuďmi veselými, priateľskými. Takýchto ľudí k sebe pritiahnete len vtedy, keď aj vy budete žiariť optimizmom. Nikto nie je rád v prítomnosti zamračených a ľútostivých ľudí. 

Odpustiť, odpustiť  a ešte raz odpustiť! 
Kým to nedokážete, hromadíte si v sebe choroby a bránite svojmu šťastiu.  Všetky krivdy, zlosť, nenávisť hodiť za hlavu. Netrpte pre iných! Odpustiť! Aj sebe. Nech vás netrápi hriech iných. To je ich rozhodnutie. A ich karma. Veď ako sa máme modliť - ..."odpusť nám naše viny, ako i my odpúšťame svojim vinníkom"... Keď pocítite slobodu, vtedy ste odpustili. A či aj vy občas nepotrebujete, aby vám bolo odpustené?

Žiak sa pýta svojho majstra:
„Majstre, ako sa mám naučiť odpúšťať?“
A majster hovorí: „Nauč sa neodsudzovať.“





Sú mnohé príčiny, prečo ľudia ubližujú. Ale ak ubližujú, majú málo lásky. Lebo kto má v sebe lásku, neublíži. 
„Ale každému, kto ťa udrie po pravom líci,
obráť k nemu aj druhé.“

To neznamená, že sa máte nechať otĺkať. To znamená, že mu máte ukázať inú stránku života, tú lepšiu, láskavejšiu. Je veľa zatrpknutých ľudí. Priam volajú po láske. Len nikto ich nepočuje. Nikto im nerozumie. Každý ich odsudzuje. Každý sa ich stráni. A možno by stačilo sa im milo prihovoriť, úctivo ich pozdraviť. Ukázať im lásku. Prejaviť im úctu.  
Viete prečo smrteľné hriechy - ako je pýcha, lakomstvo, závisť, hnev, smilstvo, obžerstvo a lenivosť - sú smrteľné? Lebo človeku škodia a v extrémnych prípadoch dovedú predčasne do hrobu. Ja viem, že majú aj iný duchovný následok, ale môj blog nie je o kázňach.   

Nekŕmim – neriešim!
Inak povedané – nepripúšťať a netrápiť sa nad starosťami iných. Ak im vieme pomôcť, pomôžme. Ale vypustiť ich trápenie z hlavy. Tým im nepomôžeme a nám sa zbierajú choroby. Každý je zodpovedný sám za seba. Nie sme zodpovední za iných. Iba ak za najbližší rodinný kruh. Aj to s mierou. Nelipnúť na "dospelých deťoch", lebo ich brzdíme vo vývoji a nám každý ich nezdar potom škodí zdraviu. Sú dospelé, oni tak chcú žiť. Majú právo na svoje voľby, pokusy a omyly. Len tak ich duša narastie. Keď budete "dospelému dieťaťu" zametať cestičku, ublížite jemu aj sebe. Nepripútavajte si ich k sebe, lebo inak nikdy nedospejú.

Smiech! 
Zo smiechu a dobrej nálady ešte nikto neochorel, ale zo zlej  áno. Každý deň si naordinujte smiech. Každý deň vstaňte a rozhodnite sa pre pekný usmiaty deň. 

 U nás v rodine sa traduje už po niekoľko generácií: 

Daj – bude ti dané, praj – bude ti priane.

Môžem potvrdiť, že to zaručene funguje. Od malička som to naše deti učila a vždy žasli nad tým, ako to funguje. Dnes je to pre ne samozrejmá súčasť života. Z hľadiska Feng shui je to o energiách. Mŕtve energie nám nič dobré neprinesú, naopak. Treba ich rozhýbať, nezištne darovať a príde nám dar, priať a aj nám príde požehnanie. Nikdy pri darovaní neočakávajme, že sa nám to od obdarovaného vráti. Nemusí sa vrátiť. Bolo to naše rozhodnutie. Nie je povinný sa nám revanšovať. Inak budete zbytočne prežívať sklamanie. Ale bude to vaša vina. Nebojte sa, dar k vám príde. Nečakane a od inokiaľ. Aj požehnanie. Božie zákony fungujú ako švajčiarske hodinky. Len im treba porozumieť. Zákon príčiny a následku je pre ľudstvo najznámejší zákon. Na jeho princípe je postavené súdnictvo všade vo svete. Akurát človek je tvor omylný a nie vždy spravodlivý. Ale Boží zákon nikdy! Ak vyšleme zlo, vráti sa k nám, ak dobro, tiež sa vráti k nám. A viete, čo je najlacnejší a pritom najkrajší dar?  

SRDEČNÝ ÚSMEV!


Motivačný film

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára